Brit pékségtől lopott a Starbucks
- 2013. október 28. hétfő

A brit Starbucks a múlt héten dobta piacra a muffin formájú, de tésztájában inkább fánkra hasonlító új süteményét, amit "duffin"-nak neveztek el (a fánk angol neve, a doughnut és a muffin ötvözéséből), az elnevezést pedig le is védette a kávézólánc beszállítója, a Rich Products.
Forrás: www.elelmiszer.hu
3. Iskolakezdési házi vásár és kiállítás 2013. augusztus 27 - 28 - 29.
- 2013. augusztus 07. szerda

Az Ireks – Stamag Kft. 2013. augusztus 27.-től 29.-ig rendezi meg az Iskolakezdési házi vásár és kiállítás bemutatóját Komáromban, mely mára már az egész ágazatot kiszolgáló, szakmailag elismert házi vásárrá és szakkiállítássá nőtte ki magát.
Búza és lisztárak az aratás vége felé
- 2013. július 29. hétfő

Rövid idő alatt 10-15 százalékkal estek a lisztárak a hazai piacon, és a csökkenés még nem fejeződött be. A lisztárak nem csak azért zuhannak, hogy a búza jóval olcsóbb tavalyhoz képest.
Újabb szigorítás jöhet az élelmiszeriparban
- 2013. augusztus 07. szerda

Magyarország lehet a harmadik tagállam az Európai Unióban, ahol korlátozzák az élelmiszerek transzzsírtartalmát. Az új jogszabály várhatón őszre készül el. A telítetlen zsírsavak a szív- és érrendszeri megbetegedések fő okozói. Hat gyártó már most önként vállalta, hogy csökkenti termékeiben a káros összetevők mennyiségét.
Pék-cukrász szakmai találkozó Székelyudvarhelyen
- 2013. augusztus 07. szerda

2013. október 12-13-án a Magyar Pékszövetség, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete - és erdélyi partner szakmai szervezet a PanGastRo Egyesület, megrendezi az I. magyarországi és erdélyi magyar pékek és cukrászok találkozóját. A rendezvény helyszíne a Székelyudvarhelyi városháza Szent István terme és a Hotel Küküllő *** szálloda.
Horvát Pékség Budapesten!
- 2013. március 25. hétfő

2013. március 19.-én megnyitotta első magyarországi boltját a horvát Mlinar Pékség, a Petőfi Sándor utcában. A mintaboltban jelenleg 35 fő dolgozik.
Lezajlott a bejgliteszt
- 2013. január 14. hétfő

Bejgliket tesztelt decemberben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatóság által koordinált kiemelt ellenőrzés során a Pest, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Veszprém megyei kormányhivatalok szakemberei pékségekben, cukrászatokban, valamint különböző kereskedelmi egységekben is vizsgálódtak - közölte a Nébih pénteken.
Drágul a kenyér?
- 2013. január 10. csütörtök

Akár negyedével is emelhetik áraikat a pékek Septe József, a Pékszövetség elnöke.
A pékek 20-25 százalékkal emelnék a pékáruk árát - mondta az InfoRádiónak a Pékszövetség elnöke. Septe József szerint bizonyos mértékű áremelés már egy hónapon belül várható. A drágulás oka, hogy nőttek az alapanyagárak, főleg a liszté, emelkedtek a szállítási, logisztikai költségek, emellett a minimálbér emelés is negatívan hatott az ágazatban dolgozó vállalkozásokra - sorolta az elnök. Septe József szerint az ágazatot csak egy legalább 20 százalékos mértékű áremelés húzná ki a bajból, és ez sem jelentene extra profitot, csak stabil termelést.
Forrás: MTI
Közel tíztonnás kalácsot sütöttek
- 2013. január 10. csütörtök

Csaknem két kilométer hosszú kalácsot sütöttek Mexikóvárosban vízkereszt ünnepére.
Az édesség „felséges”: neve rosca de reyes, azaz királyok kalácsa. Hagyományosan kör alakúra sütik, ám a világrekorder esetében nem bíbelődtek a formával.
A kalács tömege csaknem 9,4 tonna lett. Elkészítése több cukrászatban történt: volt, amelyik csak 60 centivel vette ki a részét a gigászi vállalkozásból, volt, amelyik 60 métert tett hozzá. Közel 5 tonna lisztet, 28 mázsa vajat, 1 tonna cukrot és lekvárt, valamint több mint 43 ezer tojást használtak fel.
Hatvan napig jó kenyeret készítettek
- 2012. december 03. hétfő

Egy amerikai cég azt állítja, hogy olyan technikát fejlesztett ki, amellyel hatvan napig jó kenyeret tud készíteni. A kenyerekben mikrohullámmal ölik meg a spórákat, amelyek a penész kialakulásáért felelősek. A Microzap célja, hogy csökkentse a pazarlást, Nagy-Britanniában például a vásárolt kenyér harmadát dobják ki a fogyasztók. A technológiát állítólag más élelmiszereknél is lehet majd használni, például friss pulykahúsnál, és néhány zöldségnél és gyümölcsnél.