2014. december 13-tól az élelmiszerekről szóló 1169/2011/EU rendelet alkalmazása kötelező. Tájékoztatni kell a fogyasztót, hogy az adott élelmiszer tartalmaz-e allergiát okozó összetevőt.
Leírás
2014. december 13-tól mind a csomagolt, mind a csomagolatlan termékek esetében kötelező a tájékoztatás.
Allergén élelmiszer összetevők listája:
- Glutént tartalmazó gabonafélék
- Rákfélék
- Tojás
- Halak
- Földimogyoró
- Szójabab
- Tej
- Diófélék, mandula
- Zeller
- Mustár
- Szezámmag
- Kén-dioxid
- Csillagfürt
- Puhatestűek
A programjainkba beépítettük az Allergén jelölést.
Lehetőség van az allergén élelmiszer összetevők jelölésére:
- Minden típusú termék esetében rögzíthető a cikk törzsben
- Alapanyag jelölés esetében (a készterméken ez alapján kerül jelölésre)
- Késztermék allergén jelölése külön beállítás alapján megadható, akkor alkalmazzuk, ha alapanyagra nincs allergén jelölés (összetevő alapanyag megnevezése nélkül)
- Vásárolt áru allergén jelölése megadható (összetevő alapanyag megnevezése nélkül)
- A norma modul használata esetében az alapanyagok allergén jelölése alapján a késztermékek allergén jelölése előállítható. „Allergén jelölés feldolgozó” program az aktuális norma és az összetevő alapanyagok allergén jelölése alapján állítja össze a késztermék allergén jelöléseit, mely adatok letárolásra kerülnek.
A Tápérték listákon és Gyártmánylapon a rendeletnek megfelelően jelölésre kerülnek az allergén anyagok:
- Összetevőknél és összetett összetevőknél kiírásra kerülnek megkülönböztetett jelöléssel az allergén anyagok:
- Gyártmánylap
- II.2 pont: A termék egységnyi mennyiségéhez felhasznált összetevők felsorolása előállításkori tömegük csökkenő sorrendjében a mennyiség megadása nélkül. Összetett összetevők összetevői. 2% alatti összetevő jelölése
- + jellel kerül megjelenítésre az összevetők után az allergén agyag
- Tápérték karton: az összetevők felsorolásra kerülnek allergén jelöléssel
- Jegyzék készíthető a cikkek allergén tartalmáról
A Tápérték számító programunkban található listaválasztékot és azok tartalmát bővítettük, annak érdekében, hogy az allergéneket is megfelelően lehessen nyomtatni.
1. Termék adatlap, mely tartalmazza a rendeletben előírt adatokat:
- Termék név
- Nettó tömeg
- Összetevők (norma szerinti alapanyagok mennyiségcsökkenő sorrendben, összetett összetevőkkel és +allergén név kiírása, az alapanyagnál allergén jelölés szerint)
- Átlagos tápérték
Átlagos tápértékadatok |
|
100g |
Energia |
|
Zsír |
|
ebből telített zsír |
|
Szénhidrát |
|
ebből cukor |
|
Fehérje |
|
Rost |
|
Só |
|
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára: 8400 kj/2000kcal |
- Minőség megőrzési idő
- Tárolási feltétel
- Gyártó
- Gyártó üzem
- Származási hely (ország)
2. A címke tartalma bővült, a rendeletnek megfelelően a címke mérettől függően a kötelező és ajánlott adatok megjelenítése
Legnagyobb csomagolás felülete |
>=80 cm2 |
Minimális betűméret |
(x-magasság) |
0,9mm |
0,9mm |
1,2mm |
Kötelező elemek |
Név, allergének, nettó mennyiség, minőség megőrzési idő (összetevőket más eszközzel) |
Minden kötelező |
Minden kötelező |
Minden kötelező |
Tápérték jelölés |
Nem kötelező |
Nem kötelező |
Kötelező |
Kötelező |
3. Allergén jegyzék tartalmazza késztermékenként az allergén jelölését alapanyagonként
Abban az esetben, ha Ön csak az allergén programmal rendelkezik, akkor csak ezt a listát tudja nyomtatni.