Június 22-én vége a türelmi időnek

2017. június 19. hétfő

A 2016-os év végén az Európai Uniós jogszabályokkal szinkronban jelentős változások mentek végbe a Magyar Élelmiszerkönyvben, aminek a türelmi ideje június 22-én lejár. Ezután már kötelező lesz megfelelnie a pékségeknek a leírt változtatásoknak, de akad egy kivétel is.


A Magyar Élelmiszerkönyv 85/2016. (XII. 19.) FM rendelete értelmében szabályozásra került, hogy bizonyos kenyerek és különböző péktermékek mikor és milyen kritériumnak kell megfelelniük ahhoz, hogy az adott névvel elláthatóak legyenek. Ennek köszönhetően könnyedén kiszűrhető, hogy az olcsó és silány termékek ne jussanak a fogyasztóhoz egy jól ismert, minőséget ígérő név mögé bújtatva. Továbbá minden fogyasztónak kötelező lesz átadni a hitelesen kikalkulált tápértékek adatait a csomagolatlan termékeknél is, amennyiben a fogyasztó ezt igényli, akár nyomtatott formában is át kell nyújtani neki.

20170619 kenyer honlapra

A rendeletnek megfelelően kerültek szabályozásra a továbbiakban említett termékekben az összetevők arányai és mennyiségei.
-    A rozskenyér minimum rozstartalma  ezentúl 40%-ról 60%-ra növekszik.
-    A rozsos kenyér elvárt rozstartalma 30%-ra nőtt.
-    A búzakenyérnek legalább 95% búzaörleményt kell tartalmaznia.
-    A fehér kenyérnek 100%-ban kell BL80-as lisztből készülnie.
-    A félbarna kenyérnek minimum 85%-ban BL112 és 15%-ban RL90 lisztekből kell álljon.
-    A többgabonás kenyerek esetén alapgabonákon kívül, lisztenként számítva legalább 5-5 százaléknyi egyéb gabonaőrleményt kell tartalmazzon.
-    A burgonyás kenyérnek 100kg-ra levetítve legalább 5kg burgonyát, vagy azzal egyenértékű burgonya szárazanyagból készült készítményt kell tartalmaznia a burgonya belső minden összetevőjét felhasználva.
-    A graham kenyér minimum 90%-ban graham lisztet kell tartalmazzon és legfeljebb 10%-ban tartalmazhat egyéb búza- vagy rozsőrleményt.
-    A búzacsírás kenyér 100kg lisztre számítva legalább 10 kg és legalább 8% zsírtartalmú búzacsírát kell tratalmazzon.
-    A kenyér olajos maggal szintén 100kg lisztre levetítve kell legalább 8%-nyi, a kenyér nevében fellelhető olajos mag mennyiséget tartalmaznia.
-    A szójás kenyér 100kg lisztre kalkulálva 10kg szójakészítményből kell készüljön.
-    A Tönkölybúza kenyér legalább 60% tönkölybúza örleményt és legfeljebb 40% egyéb rozs vagy búza örleményt tartalmazhat.
-    A korpás kenyér 100kg lisztre 10kg gabonából vagy megfelelő hüvelyesből készült étkezési korpát kell tartalmazzon, és a keményítő mennyisége nem lehet több mint 15%.
-    A teljes kiőrlésű kenyér 60%-ban kell legalább teljes kiőrlésűt és legfeljebb 40%-ban egyéb búza-, tönköly- vagy rozsőrleményt tartalmazzon.
-    Végül a kukoricás kenyér 100kg összlisztre számítva kell, hogy legalább 5,5kg extrudált kukoricapehelyhet, kukoricalisztet vagy egyéb kukoricaőrlemény szárazanyagot tartalmazzon.

A kenyereknél változik a megengedett sótartalom: ez 2,5%-ról 2,35%-ra kell csökkenjen. Erre azonban a határidő 2018 január 1-je.